Gostujuće predavanje akademika prof. dr. sc. Davora Miličića "Do posljednjeg daha i još dalje - transplantacija i umjetno srce"

Na Sveučilištu Sjeveru u sklopu kolegija Menadžment u zdravstvu na preddiplomskom stručnom studiju Sestrinstvo, akademik prof. dr. sc. Davor Miličić, održat će predavanje na temu "Do posljednjeg daha i još dalje - transplantacija i umjetno srce". Predavanje će se održati u petak, 21. siječnja 2022. godine s početkom u 16:00 sati putem sustava Google Meet.

Akademik prof. dr. sc. Davor Miličić rođen je u Zagrebu, gdje je završio studij medicine s prosječnom ocjenom 4,9. U dobi od 27 godina stekao je naslov doktora medicinskih znanosti na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zaposlio se kao viši asistent 1994. godine, a kasnije je napredovao do redovitoga profesora u trajnom zvanju. Školovao se i u inozemstvu — na Sveučilištu u Hamburgu (DAAD), zatim u Udinama i Padovi iz transplantacijske kardiologije, u Beču iz područja mehaničke cirkulacijske potpore te na nizu kraćih edukacijski programa u Europi i SAD-u. U Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb 2000. godine postaje pročelnikom Odjela za koronarnu intenzivnu skrb i aritmije, koji se pod njegovim rukovodstvom promaknuo u Zavod za intenzivno kardiološko liječenje, aritmije i transplantacijsku kardiologiju, a u Zavodu je osnovao dva nacionalna referentna centra: Centar za akutno i intenzivno liječenje kardioloških bolesnika te Centar za zatajivanje srca i transplantacijsku kardiologiju. Voditelj je Programa transplantacije srca u KBC-u Zagreb, koji je stekao svjetsku reputaciju te je predstavnik Hrvatske u Eurotransplantu. U dva mandata bio je i dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Autor je više od 250 radova u uglednim časopisima i osnivač je časopisa Cardiologia Croatica. Voditelj je i suradnik na više domaćih i inozemnih znanstvenih projekata. Dobitnik je više nagrada i priznanja, medu kojima i nagrade HAZU 2010. godine. Redoviti član HAZU postaje 2012. godine, gdje je pored ostalih aktivnosti bio i predsjednikom Radne skupine za izradbu aktualnog dokumenta o Viziji, misiji i strategiji Akademije za razdoblje 2016.-2020. godine. Od 1. siječnja 2019. godine potpredsjednik je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Predavanju se možete priključiti putem sljedeće poveznice: meet.google.com/jdb-mqnt-vop.