Erasmus+ iskustvo Paule Špoljarić na Sveučilištu Malta

U okviru Erasmus+ mobilnosti u svrhu osposobljavanja nenastavnog osoblja, Paula Špoljarić, institucionalni administrativni koordinator za međunarodnu suradnju, boravila je na Sveučilištu Malta u razdoblju od 2. do 6. ožujka 2020. godine.

„Nakon više od godinu dana rada u Uredu za međunarodnu suradnju pružila mi se prilika da realiziram Erasmus + mobilnost i tako steknem cjelokupno iskustvo u provedbi Erasmus+ projekata.

Nakon dužeg razmišljanja u kojoj ustanovi da realiziram mobilnost, odlučila sam kontaktirati Sveučilište Malta od kojih sam vrlo brzo dobila pozitivan odgovor i pozivno pismo. S 1000 međunarodnih studenata od ukupno 11 500 upisanih studenata i više od 600 dolaznih Erasmus+ studentskih mobilnosti, pretpostavila sam da je Sveučilište Malta kvalitetna i perspektivna ustanova za stjecanje novih znanja, iskustava, ideja i unapređenje znanja engleskog jezika, koji je službeni jezik na Sveučilištu.

U kontaktu s prorektorom za međunarodni razvoj i osiguranje kvalitete, prof. Godfrey Baldacchino, Ph.D. i njegovom ljubaznom tajnicom Marlene Debono, dogovoreno je da ću realizirati mobilnost početkom ožujka i dogovoren je detaljan raspored.

Nakon dva sata direktnog leta iz Beča sletjela sam na Maltu. Na Malti se vozi lijevom stranom ceste, a zbog gustog prometa i kršenja prometnih pravila na cestama često vlada kaos, pa sam bila jako sretna kad sam stigla živa do hotela koji je udaljen 10 minuta hoda do glavnog kampusa Msida, a da bi se stiglo do kampusa potrebno je proći kroz prirodni rezervat.ynqwAyjQB2BF85D0-7280-4882-86D9-5F51C8E5FA03

Prvi dan imala sam organiziran razgled Sveučilišta. Sveučilište Malta jedino je javno sveučilište na Mati i sastoji se od četiri kampusa, 14 fakulteta, 19 instituta, a izvode više od 700 programa. Prošle godine proslavili su 250 godina od proglašenja javnog sveučilišta. Nakon razgledavanja imala sam sastanke s prorektorom prof. dr. sc. Godfreyem Baldacchinom, Studentskim zborom Sveučilišta Malta gdje smo razmijenili iskustva i primjere dobre prakse sa dolaznim/odlaznim Erasmus+ studentima, voditeljicom Ureda za marketing, komunikacije i ALUMNI studente koja je objasnila na koji način komuniciraju s dionicima i proces brendiranja Sveučilišta. Drugi dan sam imala organizirane sastanke s ostalim sastavnicama Ureda za marketing, komunikacije i ALUMNI te voditeljicom Ureda za međunarodnu suradnju te uredima zaduženima za odlazne i dolazne Erasmus+ mobilnosti. Jedan dan bio je rezerviran za odlazak u kampus u glavnom gradu Valetti, najstariji kampus Sveučilišta gdje se nalazi centar za organizaciju evenata. Kampus je smješten u staroj jezgri grada koji je pod zaštitom UNESCO-a.

76F8E6C1-4942-4B18-8F51-BAC1ECA5C8913BBF11A8-6F05-4267-B8AC-24C6513D1444870090BD-5C96-46AC-8C14-27D4A58ADA1A

Jedan dan sam provela u Uredu za projekte u koji je podijeljen na dvije sastavnice, pre-award i post-award, gdje sam se detaljnije upoznala s načinom na koji prijavljuju i provode različite projekte, načinima financiranja i kreiranja budžeta, problemima i pravnim aspektima provođenja projekata.

Nakon svih odrađenih aktivnosti imala sam organiziran ručak s prorektorom prof. Godfrey Baldacchinom, Ph.D. gdje sam saznala još zanimljivih činjenica o Sveučilištu, ali i Malti.

D32EC03F-FD45-4616-AB5E-743F69DDD032

Slobodno vrijeme sam iskoristila za razgledavanje gradova Valette, Mdine, Slieme, Senglea, Popajevog sela, ribarskog mjesta Marsaxlokk. Malta se sastoji od nekoliko otoka i otočića od kojih su tri naseljena. Malta je jedna od najgušće naseljenih zemalja u svijetu i ima bogatu povijest koja datira još od kamenog doba. Službeni jezici su malteški i engleski.

5FB7B5BC-2076-4B32-A802-3B33E9E297B9

Drago mi je da sam imala priliku realizirati mobilnost na Sveučilištu Malta i što mogu implementirati stečena znanja i iskustva u svoj daljnji rad. Ovim putem želim zahvaliti Marlene Debono koja je organizirala sve sastanke i pobrinula se da mi ništa ne nedostaje tijekom mobilnosti, a posebno prorektorici izv. prof. dr. sc. Anici Hunjet što mi je omogućeno da na ovaj način steknem nova iskustva."