Zvanje
Redoviti profesor u tr. zv.
Akademski stupanj
dr. sc.
Matični odjel Sveučilišta
damir.jezek@unin.hr
Telefon
0914048190
Konzultacije
Kratka biografija
rođen je 10.08.1966. u Požegi, diplomirao je 20. prosinca 1990. godine, magistrirao je 15. svibnja 1995. godine, a doktorirao je 16. srpnja 1999. godine, sve na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dosadašnja zaposlenja: od 1991 – 1992, Centar za usmjereno obrazovanje „Z. Brkić“ Požega, profesor srednje škole, zatim u istom razdoblju dio nastave obavlja na Gimnaziji u Požegi, a od 1992. do danas radi na Prehrambeno biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je zaposlen kao redoviti profesor u trajnom zvanju. Uže područje njegovog stručnog i/ili znanstvenog rada su istraživanja u području ekstruzije u dobivanju preželatiniziranog škroba i različitih vrsta brašna i prehrambenih vlakana, te istraživanja u filtraciji kvasaca i vina, zatim izmjenom topline u procesima zamrzavanja hrane i sušenja prehrambenih proizvoda u fluidiziranom sloju, te granulometrijskim sastavom čestica i analizom teksture hrane u smislu kontrole namirnica putem teksturalnih svojstava hrane, a trenutno radi na uvođenju novih tehnologija (ekstrakcije biološki aktivnih supstanci iz taloga u proizvodnji vina i maslinovog ulja, zamjenske pasterizacije te produljenja trajnosti) u obradi prehrambenih sirovina, vode i hrane (mesa, ribe, vina, sokova, mliječnih prerađevina, itd.) pomoću ultrazvuka niskog intenziteta i visokih hidrostatskih tlakova. Članstva u znanstvenim organizacijama i tijelima: Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo HAZU, Član Tehničke akademije RH, Društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zagreb, European Federation of Biotechnology, Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenika, Hrvatskog društva za sustave (CROSS), Društva kemijskih inženjera i tehnologa, European Society of Toxicology, Hrvatskog društva za biotehnologiju, te je član u raznim povjerenstvima i odborima: Dopredsjednik Upravnog vijeća „Ruđer Bošković“, Član je Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Član Vijeća područja za biotehničke znanosti, Zamjenik člana Rektorskog kolegija u proširenom sastavu za biotehničke znanosti, Član Odbora Fonda za razvoj Sveučilišta u Zagrebu, Član Odbora za proračun Sveučilišta u Zagrebu, Zamjenik predstojnika Zavoda za procesno inženjerstvo, vršio je dužnost predsjedavajućeg člana Nacionalnog vijeća za znanost i visoko obrazovanje RH, Predsjednik je Područnog vijeća za biotehničke znanosti RH. Do sada je primio Rektorovu nagradu, dobitnik je Državne nagrade za znanost za 2012. godinu. Sudjelovao je sa 63 priopćenja na znanstvenim skupovima od čega na 51 međunarodnih i 12 nacionalnih znanstvenih skupova. Održao je 5 pozvana predavanja na međunarodnim i 6 na domaćim skupovima te 20 usmenih izlaganja. Recenzirao je 11 radova objavljena u znanstvenim časopisima i 8 radova u zbornicima radova s međunarodnih kongresa. Recenzirao je 2 znanstvena projekta. Kao gostujući nastavnik predaje na Visokoj zdravstvenoj školi u Zagrebu na studiju Sanitarnih inženjera i na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Mostaru. Do sada je objavio 9 stručna rada u domaćim časopisima. Primjeni znanstvenih spoznaja u praksi uveliko je doprinjelo njegovo usavršavanje i stečena znanja dobivena tijekom specijaliziranih boravaka u inozemstvu (Španjolska, Njemačka, Velika Britanija, Slovenija) za što je od navedenih inozemnih tvrki dobio i odgovarajuća priznanja. Aktivno se služi engleskim jezikom, a pasivno njemačkim i španjolskim.
Znanstveno zvanje
Znanstveni savjetnik
Polje i područje izbora u zvanje
Biotehničke znanosti / Prehrambena tehnologija
Tematsko usmjerenje
prehrambena tehnologija i biotehnologija, inženjerstvo
Google Scholar profil (URL adresa)
Projektna i druga aktivnost
Razvoj tehnologija za konzerviranje povrća uz primjenu ultrazvuka i visokih tlakova, voditelj, 2009-2011, HIT Pripremanje sirovina i određivanje teksturalnih svojstava prehrambenih proizvoda, voditelj, 2007, MZOS Postupak proizvodnje pulpe za ljevanu biorazgradivu ambalažu za presadnice, suradnik, 2005-2008, MZOS Mehanizam kontrolirane razgradnje ugljikohidrata postupkom ekstruzije, suradnik, 2005-2007, MZOS Razvojno središte za kemijsko i prehrambeno-biokemijsko inženjerstvo, suradnik, 2005-, MZOS Definiranje uvjeta dobivanja smjesa za oblaganje prehrambenih proizvoda, voditelj, 2004-2007, MZOS Izrada visokoškolskog edukacijskog poslužitelja iz područja prehrambene tehnologije (P), biotehnologije (B) i nutricionizma (N), voditelj, 2002-2003, MZOS Proizvodnja ekstrudiranog brašna žitarica, lomljenog i cijelog zrna nutritivno vrijednih sjemenki, suradnik, 2001-2005, MZOS Mehanizam razgradnje biopolimera tijekom procesa ekstruzije, suradnik, 1999-2002, MZOS,
Copyright © 2023 Sveučilište Sjever | University North. All Rights Reserved.
Web sjedište https://www.unin.hr koristi kolačiće (engl. cookies) za ostvarenje nužnih funkcionalnosti, poboljšanje korisničkog iskustva, praćenje statistike posjećenosti i u marketinške svrhe. Jednom danu privolu možete u svakom trenutku povući klikom na link Povuci GDPR Cookie privolu u footeru ovog web sjedišta. Više o kolačićima
Odabir svrhe kolačića za koje dajete privolu: