Varaždinska Opća bolnica smanjuje liste čekanja u čemu pomažu i studenti Sveučilišta Sjever

U varaždinskoj Općoj bolnici intenzivno se radi na smanjenju lista čekanja s ciljem da pacijenti što prije dobiju potrebne preglede i pretrage, a u tome, djelatnicima bolnice veliku pomoć pružaju i studenti Odjela sestrinstva Sveučilišta Sjever. Protekla tri tjedna 22 studenata i studentica svakodnevno je radilo na revidiranju listi čekanja, ne zapostavljajući pritom ni svoje brojne studentske obveze.

Naš je zadatak, nakon što smo bili razmješteni po odjelima u varaždinskoj Općoj bolnici i dobili popise naručenih pacijenata, nazvati ih i provjeriti hoće li doći na predviđeni termin. Bilo je slučajeva da smo znali pronaći i po 10 pacijenata dnevno koji su već drugdje obavili pretragu, a sve je rezultiralo u konačnici reviziji listi čekanja. Pacijenti su prvo bili iznenađeni što ih zovemo, a još više kad smo im rekli da će doći na red par mjeseci ranije na pretrage. Neki su pacijenti bili i stariji, a možda i sami kod kuće pa je naš poziv bio prilika za razgovor. Drago nam je bilo što smo imali i par minuta za razgovor s njima i tako im možda malo uljepšali dan. Bilo nam je ovo itekako dobro i pozitivno iskustvo rada u zdravstvenom sektoru, u kojem ćemo jednog dana po završetku studija i raditi“, rekla je Iva Lovrinović, studentica treće godine prijediplomskog studija Sestrinstva.

Liste čekanja smanjene na nekim odjelima i za 30 %

Smanjili smo zahvaljujući ovim mladim ljudima značajno naše liste čekanja, a problem je u našem sustavu da ne postoji sustavno praćenje ako pacijent obavi pregled za koji je naručen u Općoj bolnici Varaždin primjerice u privatnoj klinici ili poliklinici, a zadržava termin u bolnici, kojeg neki drugi pacijent dugo čeka. Radimo na sustavu koji bi olakšao i smanjio liste čekanja, ali do tada moramo intenzivno raditi da bi što prije našim pacijentima pružili potrebnu zdravstvenu uslugu. Upravo smo ovim aktivnostima smanjili čekanje za kolonoskopiju za čak 30 %. U našoj bolnici naručeno je više od 52 000 ljudi za neki od pregleda ili zahvata, što ispada da svaki treći stanovnik Varaždinske županije treba neku od usluga koje pružamo“, istaknuo je dr. sc. Damir Poljak, ravnatelj Opće bolnice Varaždin zahvalivši studentima na pomoći. „Vaš rad na smanjenju listi čekanja od velike je važnosti u bolničkom sustavu, a čujemo i da su povratne informacije pacijenata jako pozitivne. S jedne strane dobili su informaciju da će brže doći na potreban pregled ili zahvat, a s druge strane upravo ovim mladim ljudima bila je ovo prigoda da vježbaju i svoje komunikacijske vještine, što je iznimno važno u poslu kojim će se baviti po završetku studija “, naglasila je na susretu sa studentima glavna sestra OB Varaždin Željka Gajski.

Na druženju studenata i uprave Opće bolnice Varaždin bile su i pročelnica Odjela za sestrinstvo prof. dr. sc. Marijana Neuberg i pročelnica Odsjeka za sestrinstvo izv. prof. dr. sc. Rosana Ribić. „Ponosne smo na naše studentice i studente koji se rado odazivaju na sudjelovanje u raznim aktivnostima i projektima poput ovog. Imali su prigodu raditi u bolničkom okruženju, upoznati bolje i sustav o kojem uče na Sveučilištu, potrebe pacijenata i upotpuniti tako svoje teorijsko znanje. Puno pažnje na Odjelu sestrinstva polažemo i u praktični rad,  stjecanje, te razvijanje vještina koje će mladim ljudima biti potrebni kad napuste studentske klupe i zaposle se u struci. Kako naši studenti dolaze iz cijele Hrvatske ovo je dobra prilika i da upoznaju starije kolege u bolničkom sustavu i u gradu u kojem studiraju. Drago nam je što nam je Opća bolnica Varaždin, s kojom kao Sveučilište Sjever i Odjel sestrinstva imamo odličnu suradnju, pružila priliku da sudjelujemo u ovom projektu u kojem,  sigurni smo, ima puno zadovoljnih pacijenata koji su upravo od naših studenata dobili informaciju kako će pregled ili pretragu obaviti ranije, što je iznimno važno“, zaključila je pročelnica prof. dr. sc. Neuberg.