Sveučilište Sjever postalo osmo javno sveučilište

Hrvatski sabor donio je na svojoj 17. sjednici, 29. svibnja 2015. godine Zakon o prijenosu osnivačkih prava nad Sveučilištem Sjever na Republiku Hrvatsku. Za zakon je glasao 81 zastupnik i zastupnica, dvoje je bilo suzdržano, a dvoje protiv.

Donošenjem ovog zakona Sveučilište Sjever i formalno postaje osmo javno sveučilište u Hrvatskoj, čime se otvara niz novih mogućnosti za daljnji razvoj Sveučilišta, gradova koji su ga pokrenuli, ali i regije u cjelini. Ovim zakonom ujedno se ispravlja i povijesna nepravda prema sjeveru Hrvatske, jedinoj makro-regiji koja nije do sada imala svoje javno sveučilište.

U idućim godinama Sveučilište Sjever postat će, u europskim okvirima relativno malo, ali kvalitetno sveučilište čiji će cilj biti daljnje podizanje kvalitete obrazovanja, otvaranje novih studijskih programa, prije svega u deficitarnim studijskim programima, usmjerenost na jače povezivanje teorije i prakse te suradnju s gospodarstvom, povećanje broja studenata i studentskog standarda te općenito djelovanje za opće dobro regije u kojoj djeluje.