Obilježavanje Dana državnosti Republike Hrvatske u Pečuhu

18. lipnja 2015. u Pečuhu je cjelodnevnim događanjima svečano obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske i dvadeseta godišnjica Generalnog konzulata RH na kojima je u ime Sveučilišta Sjever prisustvovala pomoćnica prorektora za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju Ana Globočnik Žunac.

Događanja su bila podijeljena u tri dijela: radni dio, kulturno-umjetničko predstavljanje i svečani prijem. Radni dio odvijao se tijekom dana kada su nazočni predstavnici iz Hrvatske imali mogućnost odraditi radne sastanke s predstavnicima interesnih ustanova i poduzeća. Teme sastanaka bile su unapređenje suradnje u pograničnom području.

U nastavku programa obilježavanja Dana državnosti RH održana je po prvi puta sveta misa za Domovinu na hrvatskom jeziku u Pečuškoj katedrali na koju se nadovezao svečani koncert na kojemu su nastupili hrvatska mezzo sopranistica gđa Sofija Cingula, mađarski orguljaš g. Szilard Kovacs te kao gost mladi orguljaš Hrvat iz Mađarske Dario Dezso. U Dom muzeju otvorena je izložba hrvatske keramičarke iz Čakovca gđe. Ivanke Vrbanec „Iz Hrvatske s ljubavlju“ gdje su izložene figurine hrvatskih narodnih nošnji, zdjele s motivima hrvatskog pletera te jabuke kao simbol prijateljstva.

Svečani prijem na kojemu je predstavljena Međimurska županija, održan je u auli Hrvatskog obrazovnog centra Miroslav Krleža. Pozdravne govore održali su veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj g. Gordan Grlić Radman, gradonačelnik grada Pečuha g. Zsolt Pava, župan Međimurske županije koja se ove godine predstavila g. Matija Posavec te prigodnim govorom Vesna Haluga, generalna konzulica RH u Pečuhu.

Budući da je obilježena i dvadeseta godišnjica djelovanja Generalnog konzulata, institucijama Hrvata na konzularnom području dodijeljene su zahvalnice za očuvanje hrvatskoj jezika, tradicije i kulture te prigodni pokloni.

Veleposlanik Gordan Grlić Radman je u ime Predsjednice Republike Hrvatske gđe Kolinde Grabar Kitarović, Redom hrvatskog Pletara, odlikovao sudca Županijskog suda u Pečuhu g. Belu Wirtha.
Sveučilište Sjever aktivno je sudjelovalo u svim navedenim događanjima.

Fotografija ispod:
Generalna konzulica RH u Pečuhu g.Vesna Haluga u međimurskoj nošnji i Ana Globočnik Žunac sa Sveučilišta Sjever

Galerija