Održan MOP04

MOP04 festival multimedije održao se u Varaždinu od 21. do 23. svibnja 2015. godine i ponudio je bogat edukativni, umjetnički i zabavni program. Festival je samostalan studentski projekt čiji je cilj razvijanje multimedijske i digitalne kulture, razmjena znanja i povećanje društvenog kapitala. Kao takvog ga je prepoznao i Grad Varaždin koji ga je uvrstio u službene gradske projekte, a dio je i projekta kandidature Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020, a od samih početaka ima potporu Sveučilišta Sjever.

Festival organizira Udruga MOP, koju čine sadašnji i bivši studenti Sveučilišta Sjever. Udruga djeluje od 2014. godine, a cilj joj je razvoj studentske zajednice kroz promicanje multimedije i digitalne kulture. Udruga nastoji aktivirati studente kroz projekte koji obuhvaćaju kreativni razvoj, audio-vizualnu umjetnost, dizajn interakcija, vizualnu komunikaciju, multimedijalnu produkciju i oblikovanje.

Četvrtak i petak u najvećoj su mjeri bili posvećeni tematskim radionicama iz različitih područja multimedije. U subotu je na festivalu održan prvi Dribbble meetup na kojem su sudjelovali predstavnici vodećih hrvatskih digitalnih agencija. Dribbble je međunarodni projekt koji na svjetskoj razini okuplja dizajnere, ilustratore, vizualne umjetnike i druge koji rade u području dizajna i multimedije kroz koju dijele znanja i interese i međusobno odgovaraju na pitanja koja interesiraju druge kolege, početnike u struci ili studente. Ovo je prvo takvo druženje (meetup) u Hrvatskoj, a uvršteno je u popis svjetskih dribbble meetupa uz meetupe u primjerice Los Angelesu, New Yorku, Berlinu, Dublinu ili Moskvi.

U sklopu festivala održao se i prvi hrvatski prvi hrvatski NodeSchool event, open source radionica na kojoj su iskusni stručnjaci zainteresirane polaznike učili programirati u programima otvorenog koda. Radionica se održala u sklopu Međunarodnog NodeSchool dana, čime su se sudionici festivala pridružili kolegama iz više desetaka gradova diljem svijeta.

Posjetitelji festivala mogli su pogledati izložbu 'Electro Baroque' na kojoj su bile izložene biljke koje sviraju, neobične glazbene kutije koje sviraju dok se njima crta po papiru ili namata koncem, interaktivne radove koji reagiraju na dodir, svjetlo ili mrak, gramofon koji svira preko vilice, odjeću koja svira electro-noise, gaming uređaje i računalne igre koje su u nekim dijelovima izmijenjene, elektronska zvjezdana sazviježđa i mnoge druge.

Također, dio festivala je i izložba 'Odgovor nepoznatog', koju su postavile studentice Odjela multimedije, oblikovanja i primjene Sveučilišta Sjever. Na izložbi su se kroz QR kodove prikazivala umjetnička djela iz više područja umjetnosti. Princip rada izložbe je jednostavan: svi radovi bili su pohranjeni u QR kodove, otisnuti te obješeni na zidove. Prilikom skeniranja QR koda posjetitelji će dobiti djelo i njegov opis na zaslonu svog uređaja.

Tijekom trajanja festivala ispred palače Herzer bila je postavljena i instalacija projekta Square cube čiji je cilj skrenuti pažnju na ljepotu svakodnevnih uličnih prizora, te potaknuti prolaznike da aktivno (ili pasivno) sudjeluju u realizaciji kao promatrači ili objekt promatranja i naposljetku i sami postanu dio projekta.

Program festivala možete pronaći na:
http://www.mop-fest.com/#/schedule

Galerija