Na Sveučilištu Sjever održan Info dan projekta Maraton

U organizaciji Agencije za razvoj Varaždinske županije - AZRA d.o.o. u četvrtak, 21. svibnja 2015. godine u prostorijama Sveučilišta Sjever u Varaždinu održan je Info dan u sklopu kojeg je predstavljen projekt MARATON "Obogaćujemo mlade kadrove za razvojne odjele u poduzećima – uspostava potporne usluge za poduzeća u obliku on-line burze istraživačkih studentskih radova u poduzećima".

Info dan je obuhvatio sastanak sa potencijalnim mentorima kojima je uz predstavljanje projekta prezentirana i on-line burza istraživačkih podataka objavljena na www.studentsforindustry.eu , a čiji glavni cilj jest na jednom mjestu okupiti studente, učenike, mentore i tvrtke. Naime, riječ je o on-line burzi gdje tvrtke upisuju istraživačke zadatke za koje se prijavljuju učenici i studenti za obavljanje praksi te maturalnih radova u suradnji s mentorom.
- Ovo je tek početak naše kampanje i promoviranja on-line burze, a cilj jest informirati i motivirati što veći broj studenata, učenika, mentora i tvrtki na korištenje on-line burze istraživačkih radova, koja je besplatna i dostupna svima – istakla je Ana-Marija Šantalab iz AZRA-e, koja je dodala kako je do sada svoje projekte na burzi objavilo oko 20-tak različitih tvrtki i nekoliko studenata, no ujedno i kako se na razvoju ove platforme još kontinuirano radi.
- On-line burza, kao i aplikacija za pametne telefone preko koje će studenti biti obaviješteni o novostima na burzi, će u punoj funkciji biti do kraja lipnja ove godine. Smatramo kako će zaista pomoći svima jer tvrtke, kao i većina istraživača u akademskoj zajednici, žele surađivati jedni s drugima, ali su rijetki zajednički istraživački projekti. Upravo to projekt Maraton pokušava riješiti te potiče povezivanje inovativno orijentiranih poduzeća i organizacija; studenata i učenika (kao potencijalnih budućih zaposlenika) te istraživača u razvojnim odjelima poduzeća i istraživača-mentora u visokoškolskim ustanovama – dodala je.
Naime, registracijom na on-line burzu studenti/tvrtke/mentori mogu kroz odabir svog područja djelovanja ili više njih, unositi ali i pretraživati objavljene projekte, kontaktirati međusobno, te se povezivati, pa čak i zajednički raditi na projektima. Nakon sastanka sa mentorima, projekt i on-line burza prezentirani su studentima na Info desku, gdje su uz informacije i promo materijale, zainteresirani mogli dobiti i savjete oko same registracije na www.studentsforindustry.eu.
Inače, projekt MARATON je prekogranični projekt iz Operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007.- 2013. vrijednosti 359.477,84 €, od čega je AZRA-in budžet 47.954,01 eur (13,34% ukupne vrijednosti projekta) . Na projektu sudjeluje 8 partnera iz Slovenije i Hrvatske - Znanstveno-raziskovalno središče
Bistra Ptuj kao vodeći partner, TehnoCenter Univerze v Mariboru d.o.o., Tehnološki center za električne stroje TECES, Razvojni center Murska Sobota, TEHNOLOŠKO INOVACIJSKI CENTAR MEĐIMURJE d.o.o., Zagorska razvojna agencija d.o.o. (ZARA), Agencija za razvoj Varaždinske županije – AZRA d.o.o. i Sveučilište u Zagreb