Gostujuće predavanje nagrađivane animatorice, autorice stripa i ilustratorice Irene Jukić Pranjić

U ponedjeljak, 18. svibnja 2015. godine, na Sveučilištu Sjever gostovat će animatorica, ilustratorica, crtačica stripa i urednica različitih strip izdanja, umjetnica Irena Jukić Pranjić. Predavanje o medijima stripa, ilustracije i animacije održat će se u predavaonici A001 u Sveučilišnom centru u Koprivnici s početkom u 15:00 sati.

Irena Jukić Pranjić stripom se bavi kontinuirano od 1997. godine. Objavljivala je velikom broju tiskovina u zemlji i inozemstvu od kojih su najznačajnije Patak, Večernji list, Vjesnik, Nomad, Studentski list, Godine nove, Zarez, Hrvatsko slovo, Bj-Akt, Flit, Komikaze, Q-strip, Kontura, Kvadrat Break 21 (Ljubljana), Feminus ludens (Beograd), Kuhinja (Pančevo), Mutate & Survive (Lisabon), Break 21 i Handyburger (Ljubljana), Globeshit (Portland), Mineshaft (SAD), Love & Hate (Crack fertival, Rim) i mnoge druge. U nekoliko časopisa objavljivala strip serijale, a stripove je objavljivala i na mnogim sajtovima. Izlagala je na brojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu te sudjelovala u mnogim međunarodnim projektima i radionicama za strip-autore. Objavila je četiri samostalna strip-albuma.

Urednica je, režiserka, novinarka i autorica koncepcije  serijala „Strip u Hrvatskoj“, HRT3. Nagrađena je Prvom nagradom u kategoriji «Originalni strip», kratka forma na Vinkovačkom salonu stripa 1999. Godine te Trećom nagradom u kategoriji «Strip bez teksta» na Zagrebačkom salonu stripa «Crtani romani šou» 1999. Godine. Ilustrirala je mnoga udžbenička izdanja Školske knjige, te je svoje ilustracije objavljivala i u dječjim časopisima Radost, Modra lasta, Igraonica, Škrinjica, Kloks i Prvi izbor. Dobitnica je više nagrada za animirani film: Nagrada animiranom filmu «Ornament duše» za najbolji scenarij, Festival hrvatske animacije u Zagrebu 2011.; Nagrada animiranom filmu «Ornament duše» za najbolju režiju, Festivalu hrvatske animacije u Zagrebu 2011. i Jury Special Mention za film "Ornament duše", 8. Animateka Film Festival 2011., Ljubljana.

Autor naslovne fotografije: Vinko Prelac, Novi list