Sveučilište Sjever u humanitarnoj akciji prikupljanja knjiga

Sveučilište Sjever pokrenulo je od početka prosinca humanitarnu akciju pod nazivom 'Pokloni slikovnicu ili knjigu za očuvanje hrvatskog jezika'. Akcija je usmjerena prikupljanju literature na hrvatskom jeziku za više tisuća djece koja u Pečuhu, ali i okolne tri županije u Mađarskoj, kao pripadnici hrvatske manjine uče hrvatski jezik u vrtićima, osnovnim i srednjim školama.

Hrvatska manjina na tom je području tijekom više od tri stotine godina bez obzira na teškoće uspjela sačuvati svoj jezik, kulturu i običaje. Prema informacijama dobivenim u hrvatskoj školi Miroslav Krleža, potrebna im je ukupna knjižna građa, ali naglasak je na slikovnicama i popularnoj literaturi za mlade, a ne na stručnim knjigama.

Pozivamo sve studente i djelatnike Sveučilišta, kao i građane naših županija, da se u ovo predblagdansko vrijeme odazovu i svoj prilog u obliku stare (korištene) slikovnice ili knjige dostave do 15. prosinca 2014. godine Uredu za međunarodnu suradnju u Sveučilišnom centru Varaždin ili studentskoj referadi Sveučilišnog centra Koprivnica.

Unaprijed zahvaljujemo svima koji odluče doprinijeti uspjehu ove akcije i vjerujemo da ćemo prikupljenim prilogom razveseliti mališane i mlade u Pečuhu i okolici te pomoći im u učenju i očuvanju hrvatskog jezika.

Molimo nastavnike da o akciji upute par riječi studentima na svojim predavanjima.