Posjet kolega s Fakultete za gradbeništvo Univerze u Mariboru

Odjel graditeljstva Sveučilišta Sjever 9. prosinca 2014. godine ugostio je studente i profesore Fakultete za gradbeništvo Univerze u Mariboru u sklopu suradnje koja je između naše dvije institucije započela u ljetu ove godine. Gosti su obišli prostorije Sveučilišnog centra Varaždin i Laboratorija za graditeljstvo gdje su im prezentirana aktualna istraživanja koja se provode na Odjelu graditeljstva te su prisustvovali predavanjima koja su održali profesori i predavači Odjela za graditeljstvo.

Prof.dr.sc. Božo Soldo održao je predavanje na temu „Zaštita građevinskih jama podzemnih garaža s visokom razinom podzemne vode“ stavljajući naglasak na prvu javnu podzemnu garažu u Varaždinu (Kapucinski trg). Predavač Matija Orešković održao je predavanje „Eksperimentalno ispitivanje nosivosti oštećenih armiranobetonskih elemenata“ dok je predavač Aleksej Aniskin predavao o „Izračunu bočnog tlaka anizotropne diskretne sredine“. Tim dvama predavanjima prezentirana je znanstveno-stručna djelatnost Odjela graditeljstva u vidu eksperimentalnih i laboratorijskih ispitivanja konkretnih problema. Gost-predavač Mladen Jugović održao je predavanje o „Organizaciji izvedbe i izgradnje podzemnih garaža u Hrvatskoj“.

Nakon predavanja i obilaska Sveučilišta, studenti i profesori su posjetili i studentski restoran gdje su uz okrjepu mogli upoznati i taj dio studentskog života u Varaždinu. Sljedeći susret uz znanstveno-stručna predavanja predviđen je za ožujak sljedeće godine u Mariboru.