Sveučilište Sjever na danu hrvatskih visokoškolskih institucija u Pečuhu

Na inicijativu Generalnog konzulata RH u Pečuhu 21. studenoga 2014. u hrvatskoj gimnaziji „Miroslav Krleža“ u Pečuhu, održan je „Dan hrvatskih visokih škola, veleučilišta, fakulteta i sveučilišta iz pograničnih hrvatskih županija“.

Na prezentaciji je sudjelovalo šest hrvatskih visokoškolskih ustanova: Visoka škola za menadžment u turizmu i informatici Virovitica, Međimursko veleučilište Čakovec, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Učiteljski fakultet Odjel Čakovec, Visoko gospodarsko učilište Križevci, Sveučilište Sjever koje su predstavljali dekani, prodekani, profesori, osobe zadužene za ERASMUS+ programe te studenti koji su „iz prve ruke prenosili svoja iskustva studiranja“…

U organizaciji generalne kozulice Republike Hrvatske u Pečuhu gđe Vesne Haluga održan je i sastanak s prorektorom Pečuškog sveučilišta za međunarodnu suradnju g. Zellerom na kojemu su se naše visokoškolske ustanove kratko predstavile i iznijele mogućnosti za suradnju u okviru Erasmus + programa koji je za 2015. već raspisan. Prorektor je predstavio Pečuško sveučilište i najavio proslavu 650 –te godišnjice postojanja pri čemu očekuje posebnu nazočnost hrvatskih partnera. Učinjen je prvi korak ka suradnji koja je nažalost zadnjih desetak godina bila u stalnoj stagnaciji. Svi su se suglasili da je ovo hvalevrijedna inicijativa Generalnog konzulata i izrazili su želju za daljnjim susretima i suradnjom na razmjeni znanja, iskustava, ali i profesora i studenata.

Dogovorena je i prezentacija Pečuškog sveučilišta kojoj će domaćin biti Sveučilište Sjever u proljeće 2015. godine, a gdje će nazočiti i svi sudionici pečuške prezentacije.

U nastavku je održano predstavljanje visokoškolskih ustanova učenicima završnih razreda gimnazije Miroslav Krleža. Prezentacije su bile iznimno dobro pripremljene. U petnaestak minuta predstavljen je rad, studijski programi, mogućnosti smještaja, stipendiranja, izvannastavnih aktivnosti… A učenici su potom na postavljenim štandovima postavljali i konkretna pitanja.

Ovaj događaj može biti ocijenjen kao iznimno važan za mlade Hrvate u Mađarskoj kojima je po prvi puta predstavljena mogućnost studiranja u Republici Hrvatskoj u pograničnom dijelu čiji su gradovi njima bliži od Zagreba ili Budimpešte, ali i zbog manjih troškova studiranja (smještaja, hrane) u vrijeme sveopće krize i prihvatljiviji.

Ovakva prezentacija veliki je doprinos jačanju veza Hrvata iz susjedne Mađarske s matičnom domovinom. U Mađarskoj živi više od 50 000 etničkih Hrvata koji su ujedno i jedina hrvatska autohtona manjina u Svijetu. Više od tri stotine godina sačuvali su svoj jezik, kulturu i običaje što zaslužuje posebnu pažnju i divljenje.

Regionalna politika EU-e počiva na suradnji susjednih regija i predstavlja jedan od temelja EU-e. Učenje, studiranje, razmjene profesora i studenata zasigurno bi pridonijele i unapređenju odnosa dviju država, a ova inicijativa je početak duge i uspješne regionalne visokoškolske suradnje.