Predsjednik Republike Hrvatske u posjetu Sveučilištu Sjever

Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović posjetio je u četvrtak 27. studenog 2014. Sveučilišni centar u Varaždinu Sveučilišta Sjever. Predsjednik je došao u radni posjet Sveučilištu, tijekom kojeg je održao radni sastanak s upravom Sveučilišta, upoznao se s radom Sveučilišnog centra u Varaždinu, razgledao prostore kampusa u Varaždinu te održao predavanje na temu "Novi Ustav - temelj Druge Republike".

Tijekom predstavljanja predsjednik je istaknuo potrebu jačanja obrazovanja, jače regionalizacije, ali i demokratizacije sustava i prava na zdrav život i čist okoliš te je dao punu potporu Sveučilištu Sjever i kazao kako je preoblikovanje Sveučilišta u potpuno javno sveučilište herojski iskorak. 'Pohvalno je da se ovdje razvijaju studiji koji su specifični, ne radi se kopija. Riječ je o modernim studijima, okrenutim dijelom novim tehnologijama koji prate potrebe regije. U cijelom konceptu me vesele dvije stvari: govori se o regionalnom sveučilištu s centrima u dva grada, a ja zagovaram regionalizaciju Hrvatske, i razvijen je niz preddiplomskih studija koji imaju ambiciju biti ono što nam nedostaje, a to su studiji sa završnošću i mogućnošću da mladi ljudi uđu u svijet rada', rekao je Josipović. Sveučilište Sjever aktivno se uključilo u kandidaturu Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020., što je predsjednik komentirao riječima da Varaždin zaista baštini sjajnu kulturu i - ako ima grad koji s pravom reflektira biti prijestolnicom kulture - to je onda Varaždin.

Prilikom posjeta rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković istaknuo je da je u šest mjeseci, koliko je proteklo od prvog posjeta predsjednika Josipovića Sveučilišnom centru Sveučilišta Sjever u Koprivnici, napravljeno mnogo - 'Ojačali smo kadrovski, pokrenuli različite projekte, uključili smo sveučilište u međunarodne znanstvene tokove i uselili u nove prostore u oba naša sveučilišna centra'- istaknuo je rektor Milković i dodao da Sveučilište na tome ne misli stati.

- Želimo od Sveučilišta Sjever napraviti moderno i uspješno europsko sveučilište, a svi naši dosadašnji uspjesi pokazuju da to možemo učiniti. Pred nama su nova ulaganja, podizanje kvalitete studija, otvaranje novih smjerova – ukratko, sve ono čime možemo i moramo doprinijeti razvoju naše regije i naše zemlje, što je, uostalom, i zadaća javnog sveučilišta, kazao je rektor Milković, zahvaljujući predsjedniku i svima gostima na podršci i pomoći koju pružaju Sveučilištu Sjever.