Kritičarska nagrada Mariju Kolaru

U maloj vijećnici Grada Đakova 20. studenog 2014. dodijeljena je Nagrada „Julije Benešić“ za najbolju knjigu književnih kritika dr. sc. Mariju Kolaru za njegovu knjigu „Nuspojave čitanja“ objavljenu ove godine u nakladi Podravsko-prigorskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

U ime Prosudbenog povjerenstva objašnjenje ove nacionalne kritičarske nagrade na svečanosti pročitala je doc. dr. sc. Sanja Jukić s osječkog Filozofskog fakulteta, posebno istaknuvši kako je „Kolarova kritičarska knjiga, i njegova kritika uopće, u svim strukturnim segmentima uzorak odgovornoga i argumentiranoga pristupa prosudbi teksta o kojemu piše, a, uz to osvjetljava i jedan posve zasjenjeni segment hrvatske književne, znanstvene i časopisne produkcije, zbog čega je dostojna dobitnica ovogodišnje nagrade đakovačkih Susreta književnih kritičara za najbolju kritičarsku knjigu između dvaju Saziva“.

Organizatori dodjele i nagrade su Slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak Društva hrvatskih književnika, Ogranak Matice hrvatske Đakovo i Grad Đakovo, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Galerija